Titlu original: When you reach me
Limba originală: engleză
Traducător: Iulia Arsintescu
Editura: Arthur
Anul apariției: 2009
Sinopsis:
În fiecare zi după școală, Miranda și prietenul ei cel mai bun, Sal, parcurg traseul cel mai sigur spre casă. Știu pe unde e cel mai bine să meargă și unde să se oprească (de pildă, la magazinul lui Jimmy) și știu pe cine să ocolească: de exemplu, pe Țicnilă, nebunul din colțul străzii. Pe neașteptate însă, ordinea lucrurilor se dăstramă: Sal e lovit de un alt băiat pe stradă și, aparent fără niciun motiv, hotărăște s-o înlăture pe Miranda din viața lui.
Apoi fetița primește un bilețel misterios:
Vin să salvez viața unuia dintre prietenii tăi și pe a mea.
Îți cer două favoruri.
În primul rând, să-mi scrii o scrisoare.
Urmează alte trei bilete, unul mai ciudat decât altul, care o fac pe Miranda să creadă că are de jucat rolul hotărâtor în misiunea de salvare. Încet-încet, povestea capătă contur, iar Miranda trebuie să descopere identitatea destinatarului și să pună cap la cap toate piesele acestui puzzle complicat, până nu e prea târziu.
Recenzie:
Miranda, o fetiță de doisprezece ani locuiește în New York și zilnic are parte de ciudățănii: un om fără adăpost se crede meteorolog și doarme sub cutia poștală de capătul străzii, un om aleargă pe stradă gol periodic și unii primesc pumni pentru că inculpatul vrea doar să afle ce se va întâmpla după.
Fetița se teme de toate aceste lucruri, dar le făcea față înainte, mai bine, deoarece prietenul ei, Sal, îi era mereu alături. Până când, într-o zi totul s-a năruit din cauza unei stupidități. Sal a fost lovit de un băiat problematic și a îndepărtat-o pe Miranda.
Începând de atunci, totul s-a tulburat. Miranda a găsit ușa de la apartament deschisă și a crezut că au fost jefuiți. Însă nimic nu părea atins.
Acum ea este trasă de mânecă de niște bilețele misterios apărute în locuri ciudate.
Încearcă să se îndepărteze de ideea că este urmărită de cineva, însă, în primul bilet se amintește de un prieten a cărui viață va fi salvată, deci trebuie să fie ceva destul de important.
Părere personală:
Când căutam câteva informații despre carte, am observat că se încadra între grupa de vârstă 8-12 ani. Eu am paisprezece ani și mărturisesc că încă sunt într-o ceață densă. Cartea asta m-a pus în dificultate deoarece mai face apel la călătoria în timp.
Sunt câțiva copii care își dau cu părerea despre timp și spațiu, despre mașini ale timpului și despre Teoria relativității a lui Alebert Einstein...Credeți-mă că am exclamat Ce Dumnezeu?! pentru că în ziua de azi copii de doisprezece ani fac selfie-uri și se împiedică pe stradă atunci când îi întrebi de așa ceva. Și toate astea se întâmplau unde în anii 70'. Am stat câteva minute să pun totul cap la cap. Dacă te teleportezi acum în trecut cu un an, vei avea aceeași vârstă și te vei vedea pe tine mai tânăr cu un an, dacă ai să întrebi un prieten dacă te mai cunoaște e probabil să-ți răspundă afirmativ. Ajungi înainte de a fi plecat-această frază m-a pus în impas mare, poate pentru voi e logic și ușor de înțeles, însă eu mi-am bătut capul îmaginându-mi fel și fel de lucruri pentru a desluși acest mister al timpului.
Încă nu am reușit.
Revenind la poveste...Vreau să precizez că am tot sperat că nu va fi ficțiune până când mi s-a
spulberat dorința și cartea mi-a tras o palmă. Am devenit tot mai confuză.
Tot ce vă mai pot spune, vouă, viitorilor cititori de Când mă vei întâlni, este: Fiți atenți la detalii, prietenia răzbește și Marcus este dubios.
O recomand vouă cititorilor și sper să vă placă! Lectură plăcută vă doresc!
Fragment:
"40.M-am întins, am luat pantoful și l-am întors încet cu fața-n sus. Înăuntru era o bucată de hârtie, asemănătoare primelor trei.
Am nevoie să-mi scrii această poveste. Povestea și tot ce a condus la ea.
Te rog să-mi înmânezi scrisoarea personal. Știi unde mă găsești.
Îmi cer scuze pentru instrucțiunile concise. Călătoria este una dificilă; nu pot lua nimic cu mine și nu pot duce mai multă hârtie în gură...
Tu i-ai salvat viața lui Sal.
Tu erai domnul Hohot."
Pe mai târziu!
Iolanda
Cât de drăguț sună! Sper să citesc și eu cartea asta. <3
RăspundețiȘtergereBună treabă, fetelor, mă bucur că v-am descoperit blogul. ^^
Și noi sperăm să o citești! Mulțumim frumos că ne urmărești! Pwpici ♥
RăspundețiȘtergereAm fost așa interesată de sinopsis, iar după această recenzie, mi s-a dus interesul. De ce? Mi s-a relevat principalul detaliu al cărții, și mi s-a spus să fiu atentă exact la lucrurile care ar fi trebuit să mă încânte și mire când aș fi lecturat cartea...
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereĂhm, în recenzie se repetă sinopsisul, recenzia înseamnă rezumat și asta am și făcut. Tu vorbești despre părerea mea personală unde ai găsit spoilere pentru că, ăhm, e părere mea personală și a trebuit să spun ce am simțit și ce mi-a plăcut la această carte.
RăspundețiȘtergereȘi -lecturat- este o abominație lingvistică.
Mulțumesc pentru comentariu și sper că te-am lămurit ^^
Domnul Hohot? Ce nume caraghios :))
RăspundețiȘtergereeste rezumat?
RăspundețiȘtergereMultumesc mult de idee!Am citit si eu cartea si mi s-a parut fascinanta! E o carte plina de mistere si o ador. Acum,recent am descriscartea mea preferata pentru scoala,si desigur,pe acesata am ales-o!
RăspundețiȘtergeredescris cartea...scuze...greseala de tipar
RăspundețiȘtergereE bun comentariul, dar va sfatui sa nu faceti exces de zel cu misterul si nu repetati unele lucruri. Sper ca mati inteles corect. Eu ca cititor al acestei carti v- as sfatui sa nu revelati multe pentru ca oamenii isi vor pierde interesul. Cu pupice.
RăspundețiȘtergereCorrect
Ștergere