08 decembrie 2014

Apariții noi și oferte de la Editura Univers




AutorPatrícia Melo
Numar pagini208
Format carte13 x 20 cm
An aparitie2014
TraducereAnca Ferro
Cum poate un tânăr timid, introvertit şi cu complexe fizice, sociale şi culturale să devină asasin profesionist? Prin vocea protagonistului, într-un stil alert, caracterizat de o extremă violenţă verbală, dar şi de sensibilitate, tandreţe şi umor, romanul Ucigaşul dezvăluie procesele interioare complexe şi pline de conflicte, precum şi pe cele exterioare care îl aruncă pe căi nu de el alese, dar înscrise deja, oarecum, într-un fel de cod genetic social.
Patrícia Melo s‐a născut în 1962 în São Paolo. A scris romane, piese de teatru şi scenarii de film. Romanele ei sunt bazate pe intrigi poliţiste şi au drept sursă de inspiraţie, de multe ori, violenţa din cartierele sărace ale marilor oraşe. În 2001 a câştigat premiul Jabuti, cel mai important premiu literar brazilian, pentru romanul Inferno. Pentru O Matador (Ucigaşul, 1995) a primit în 1996, în Franţa, Prix Deux Océans şi în 1998, în Germania, Deutscher Krimi Preis. În 1999, revista Time a inclus‐o într‐o listă care cuprindea cincizeci de „Latin American Leaders for the New Millennium“.

AutorMihail Șolohov
Numar pagini1824
Format carte13x20
An aparitie2014
TraducereCezar Petrescu și Andrei Ivanovski
„În 1926, Şolohov a început să scrie Tikhi Don (Donul liniştit, 1928‑1940), operă care i‑a luat paisprezece ani ca s‑o finalizeze. (…) Cu un profund interes pentru destinele umane care se desfăşoară pe fundalul transformărilor şi tulburărilor din Rusia, Şolohov uneşte în opera lui moştenirea artistică a lui Tolstoi şi a lui Gogol cu o nouă viziune introdusă în literatură rusă de către Maxim Gorki.“
Nobelprize.org
Într‑o scrisoare adresată lui Şolohov în 1962, Alexandr Soljeniţîn numește Donul liniştit
„un roman nemuritor“, iar ulterior va vorbi despre autorul lui ca despre un „geniu incomparabil“.
„Donul liniştit, capodopera lui Mihail Şolohov, rămâne cel mai bun roman realist despre Revoluţia Rusă.“ New York Times
„Donul liniștit este Iliada secolului XX“. Geir Kjetsaa
„Am citit romanul acesta de trei ori, întotdeauna cu sufletul la gură, prima dată uitând să mănânc și să beau apă, prefăcându‑mă că nu‑i aud pe prietenii mei (cu strigăte de puști, nu de sirene), care mă chemau afară, la fotbal, la fabuloasele meciuri dintre echipele blocurilor D13 și D14. Din vraja celor o mie de pagini, mă urmăresc poveștile aiuritoare, iubirile, blândețurile și cruzimile, tumultul corurilor
căzăcești, zăngănitul armelor și fornăitul cailor, mirosul câmpurilor jilave […]. Sunt îndrăgostit iremediabil de Axinia, iar, ori de câte ori mă gândesc la Daria, mă cuprinde cu regularitate tristețea. Despre Grigori Melehov nu știu ce să spun nici in ziua de azi, poate doar că pendularea lui între armata albă și cea roșie seamănă cu marile pendulări ale omenirii, din secolul trecut.“ Filip Florian
Mihail Şolohov (1905–1984) este laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1965. Cu un an înainte, Jean‑Paul Sartre refuzase acelaşi premiu tocmai pentru că nu‑i fusese încă acordat lui Şolohov. Primul dintre cele patru volume ale Donului liniştit a apărut în 1928, pe când autorul avea douăzeci şi trei de ani. Cartea a fost imediat recunoscută drept genială, dar asta lui Şolohov i‑a adus şi mari probleme: a fost acuzat de plagiat, principala „dovadă“ împotriva lui fiind că era prea tânăr ca să poată scrie o carte atât de mare. Nu l‑a ajutat nici faptul că, în anii ’40, manuscrisele primelor două volume au „dispărut“. A trecut mai bine de o jumătate de secol până când manuscrisele au putut fi răscumpărate şi studiate prin cele mai moderne mijloace. Iar verdictul a fost clar: fără umbră de îndoială, autorul cărţii este Mihail Şolohov.


Numar pagini336
Format carte13 x 20 cm
An aparitie2013
TraducereCristina Gheorghe
Un roman care îţi dă fiori pe şira spinării cu fiecare filă întoarsă, Educaţie siberiană este primul volum dintr-o trilogie despre copilăria şi tinereţea unui om născut parcă în afara lumii, în Transnistria. Cum evoluează un băiat care a înlocuit jucăriile cu armele şi educaţia cu lupta pentru supravieţuire, care sunt regulile unei comunităţi pe cale de dispariţie vei afla din drama autobiografică a lui Nicolai Lilin.
Tradusă în 19 limbi, cartea stă la baza unui film cu John Malkovich realizat în 2013 de Gabriele Salvatores.
„Nicolai Lilin nu a scris numai o biografie a crimei, cât mai ales o descriere detaliată a unei culturi surprinzătoare, una care, în faţa globalizării, dispare, din păcate, chiar sub ochii noştri”. (The Guardian)
Educaţie siberiană este povestea unei copilării marcate de mediul infracţional al siberienilor din Tighina/Bender, cu regulile lui stricte, moralitatea lui specifică, cu tradiţii ce împletesc religia ortodoxă şi mânuirea armelor, cu poveştile şi înţelepciunea pe care bătrânii comunităţii le transmit copiilor pentru a-i ajuta să atingă idealul de existenţă aşa cum îl concep ei: „criminalul cinstit“. Aici îşi poartă copilul Nikolai primele războaie, deprinde filozofia de viaţă a comunităţii Urca, se îndrăgosteşte de arta tatuajului – şi tot aici se confruntă cu primele îndoieli, într-unBildungsroman frust care înfăţişează totodată amurgul unui mod de viaţă tradiţional.
„Pentru a citi cartea aceasta, trebuie să te pregăteşti să uiţi de categoriile de bine şi rău aşa cum le concepem noi, să renunţi la sentimente aşa cum le-am construit în sufletul nostru. Trebuie să fii acolo: să citeşti şi atât. Astfel, în scurt timp, între paginile Educaţiei siberiene începe să se materializeze o întreagă lume. Lilin construieşte o lume cu scrisul său şi asta face din el nu doar un simplu martor, ci un scriitor în toată puterea cuvântului.“
 (Roberto Saviano în La Repubblica)
Numar pagini488
Format carte13 x 20 cm
Traduceredin engleză de Marcel Ţara
În miezul acestui roman hipnotic, în care se împletesc misterul iubirii şi coşmarul luptei pentru supravieţuire, se află Azaro, un „copil-spirit“, un abiku, căruia îi e scris să moară şi să renască la nesfârşit din aceeaşi mamă. Prin ochii lui desluşim o lume pe care o cunoaştem prea puţin, aceea în care foamea, bolile şi violenţa definesc fără greş şi fără excepţie existenţa. „E mai greu să iubeşti decât să mori“, spune tatăl lui Azaro. Şi într-adevăr, pe măsură ce povestea înaintează, copilul trebuie să se hotărască dacă vrea să aleagă viaţa, şi implicit s-o pornească pe drumul foamei cumplite, sau să se întoarcă în lumea lipsită de dureri a spiritelor.
„Asemenea unui tablou medieval ce zugrăveşte Judecata de Apoi, povestea lui Okri surprinde nu numai sacrul şi profanul existenţei, ci şi adevărurile ei profunde şi dragostea care ne ajută să sfidăm moartea.“ Kirkus Review
Numar pagini600
Format carte11x18 cm
An aparitie2009
TraducereEugen Uricariu şi Maria Dinescu
Propriul trup te trimite in anticamera mortii. Cum poti fi mai tare decat tine insuti? Cum sa nu te lasi invins de cei care te condamnă nevinovat la moarte civila? In Pavilionul cancerosilor, singurul care incearca să gasească raspuns acestor intrebari e Oleg, protagonistul romanului. Deportat intr‑un lagar de concentrare, ca si Soljeniţin insusi in anii '50, si bolnav de cancer Oleg crede cu toată fiinta lui că in om exista o putere ascunsa de a iesi invingator din toate incercarile la care e supus. Singura conditie e să nu te indoiesti nicio clipa de aceasta forta si sa o ajuti, cu libertatea gandului, sa iasa la iveala atunci cand totul pare pierdut.
Romanul unui miracol, Pavilionul cancerosilora avut nevoie de mult noroc pentru a putea aparea. Manuscrisul a ajuns clandestin in Occident, in ciuda supravegherii stricte la care era supus autorul. După publicare, cartea n-a căzut victimă conspiraţiei tăcerii intelectualităţii franceze promoscovite, care a anihilat alte mărturii despre lagărele de concentrare sovietice. Juriul Academiei Suedeze i-a acordat lui Soljeniţin Premiul Nobel cu o neobişnuită promptitudine, atrăgand atenţia intregii lumi asupra zguduitoarei sale depoziţii.
Numar pagini336
Format carte13x20 cm
An aparitie2012
TraducereDana Covăceanu
Adam Creed este întemeietorul programului „Free to Write”,  o serie de cursuri de creaţie literară predate în închisori. Experienţa sa de lucru cu deţinuţii şi cu ofiţerii de eliberare condiţionată l-a inspirat în elaborarea unei serii de romane poliţiste din care primul volum esteJustiţiarii. Adam Creed conduce în prezent catedra de Creative Writing la Universitatea John Moores din Liverpool.
 Un bărbat care a fost acuzat de pedofilie, dar nu a fost niciodată condamnat, este asasinat cu o cruzime inimaginabilă în apartamentul său din Londra, în care nu se vede nici o urmă de intrare prin efracţie. La puţin timp după aceea, un altul este torturat şi lăsat în viaţă doar pentru a trăi o vreme cu teroarea că va suferi din nou aceleaşi chinuri. Pentru a investiga aceste crime, detectivul inspector Will Wagstaffe trebuie să se întoarcă în trecut şi să se confrunte cu propriii săi demoni: oare va reuşi să-i învingă?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu